środa, 25 lipca 2018

Tortilla na śniadanie

http://www.monikabregula.pl/2018/07/tortilla-na-sniadanie.html
 
Ostatnio to moje ulubione śniadanie, bawię się różnymi wypełnieniami placków tortilli, dzięki czemu nie nudzą mi się, a jeden placek wystarcza, by najeść się na kilka godzin. Dziś idealne połączenie smaków pomidora, szpinaku i łososia.

Składniki

  • dwa placki tortilli
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbek czosnku
  • oliwa i masło
  • 200 g wędzonego łososia
  • 1 duży pomidor
  • 50 ml gęstego mleczka kokosowego
  • garść posiekanych orzechów nerkowca
  • dwa ugotowane jajka
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów (kamis)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć. Włożyć na dużą patelnię i mieszając podgrzewać przez chwilę, aż zwiędnie. Do garnka włożyć 2 łyżki masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając, smażyć przez chwilkę aż lekko się zrumieni. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
  • Pomidora sparzyć, pokroić w dużą kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając, smażyć przez chwilkę aż lekko się zrumieni. Dodać pokrojonego pomidora. Dusić kilka minut, aż z pomidorów zrobi się sos. Wlać mleczko kokosowe doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą Kamis. Podgrzewać jeszcze przez ok. 2 minuty lub do czasu aż sos zgęstnieje.
  • Placki tortilli można podgrzać zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub włożyć je na suchą rozgrzaną patelnie i podgrzewać z każdej strony, aż zrobią się delikatnie chrupiące. Trwa to chwilę, cały czas należy pilnować by placek się nie spalił.
  • Gorącą tortillę posmarować sosem, rozłożyć szpinak, pokrojone jajka oraz pokrojonego łososia. Całość obficie posypać posiekanymi orzechami.
  • Doprawić zmielonym pieprzem. Zwinąć w roladkę, od razu podawać. 





Printfriendly