sobota, 22 września 2018

Makaron ze świeżymi pomidorami i szpinakiem


http://www.monikabregula.pl/2018/09/makaron-ze-swiezymi-pomidorami-i.html


Proste, pyszne danie, które jest szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. W okresie letnim pomidorów zjadam na tony, a w połączeniu ze szpinakiem często goszczą na moim stole.

Składniki

  • około 150 g makaronu
  • dwie garście szpinaku baby
  • 50 ml wody
  • cztery brykiety rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • garść orzechów nerkowca
  • 1 duży malinowy pomidor
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 żółtko
  • 50 ml gęstego mleczka kokosowego
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • dwie łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów (kamis)
  • sól, pieprz

Przygotowanie
  • Na patelnie wrzucić mrożony brykiet i polać wodą. Mieszać od czasu do czasu, aż szpinak się rozmrozi, a woda wyparuje. Do szpinaku dodać oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane orzechy nerkowca, doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą Kamis, całość smażyć ok. 2 minut.
  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Zostawić około 50 ml wody z makaronu.
  • Pomidora sparzyć (ja go sparzam wkładając go do gotującego się makaronu), pokroić w dużą kostkę.
  • Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć, odłożyć kilka liśchttp://www.monikabregula.pl/2018/09/makaron-ze-swiezymi-pomidorami-i.htmli do dekoracji. Wrzucić na patelnie z rozdrobnionym szpinakiem, dodać pomidory, wymieszać. Gdy szpinak zacznie więdnąć, wlać mleczko kokosowe oraz bulion warzywny. Całość gotować ok. 5 minut, do czasu aż sos się zredukuje i zgęstnieje. 
  • Ściągnąć z ognia, dodać makaron oraz żółtko. 
  • Wymieszać, makaron wyłożyć na talerz udekorować pomidorkami koktajlowymi i podawać. 




Printfriendly