środa, 18 listopada 2015

Domowa pizza


http://www.monikabregula.pl/2015/11/domowa-pizza.html

Domowa pizza to pyszna propozycja na romantyczną kolację z lampką winna. Zrobiona w domu nie musi wcale być ciężka i tucząca. Używając zdrowych, dobrych produktów możemy sprawić, że potrawa, która jest uważana za fast food, staje się zdrowym posiłkiem.

Składniki

Ciasto:
250 g mąki pszennej można użyć orkiszowej razowej
150 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
7 g suchych instant lub 15 g świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru.

Sos pomidorowy:
1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
1 łyżka oliwy z oliwek
suszone oregano
sól, pieprz, cukier

Dodatki:
1 kulka białej mozzarelli
6 plasterków cienko pokrojonej szynki parmeńskiej
20 czarnych oliwek
garść pomidorków koktajlowych
garść rukoli.
Przygotowanie

Ciasto: W 60 ml ciepłej wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki i cukier, mieszamy najlepiej rózgą kuchenną na jednolitą masę. Przykrywamy ściereczką i na 15 minut odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą część mąki mieszamy z solą, wlewamy wyrośnięte drożdże, oliwę oraz 90 ml ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto 10-15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, ponownie przykrywamy ściereczką.
Jeśli posiadamy maszynę do wyrabiania ciasta, wystarczy zrobić zaczyn, po czym wrzucić wszystkie składniki do maszyny i ustawić ją na „ciasto zagniatane”.
Ciasto rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką i na taką grubość, jakie cienkie chcemy uzyskać ciasto. Przekładamy na blachę do pieczenia i ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.

Sos: Wszystkie składniki zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i redukujemy przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Piec nagrzewamy na 250 stopni. Na pizzy rozsmarowujemy sos pomidorowy i rozkładamy mozzarellę. Pieczemy 10 – 15 minut, 3 minuty przed wyjęciem rozkładamy szynkę parmeńską i pomidorki koktajlowe. Po wyjęciu posypujemy rukolą. 



Printfriendly