środa, 2 marca 2016

Kaszotto z wątróbką, fasolką szparagową i groszkiem

http://www.monikabregula.pl/2016/03/kaszotto-z-watrobkami-fasolka.html

Pyszne danie fit. Sprawdzi się na szybki obiad po pracy lub jako lunch przygotowany w domu i zabrany do pracy. Wątróbka w tym daniu rozpływa się w ustach, całe danie bardzo syci i - co ostatnio zaważył mój przyjaciel - taniej się nie da:), choć nie o to mi chodziło gdy dobierałam składniki, to rzeczywiście, patrząc z tej strony, jest to smaczna potrawa, dietetyczna zarówno dla boczków i portfela.



Składniki

mały por
2 łyżeczki oliwy extra
1 łyżeczka masła

500 g drobiowej wątróbki
100 g ulubionej kaszy np. jęczmiennej lub gryczanej
100 g mrożonej fasolki szparagowej
100 g mrożonego groszku

500 ml bulionu

Przygotowanie
 
Oczyścić wątróbkę. Na większej patelni na oliwie podsmażyć pokrojonego pora, dodać masło i pokrojoną wątróbkę. Smażyć, co chwilę mieszając, przez ok. 4-5 minuty.
Dodać surową kaszę i co chwilę mieszając, smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać fasolkę i groszek (zamrożone), wymieszać i smażyć przez 1 - 2 minuty.
Następnie wlać gorący bulion, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 15 -20 minut do miękkości kaszy. Jeśli kasza, którą wybraliśmy, dalej będzie twarda dolać więcej bulionu. Na koniec doprawić solą i pierzem. 


 

Printfriendly