Pyszne danie fit.
Sprawdzi się na szybki obiad po pracy lub jako lunch przygotowany w
domu i zabrany do pracy. Wątróbka w tym daniu rozpływa się w
ustach, całe danie bardzo syci i - co ostatnio zaważył mój
przyjaciel - taniej się nie da:), choć nie o to mi chodziło gdy
dobierałam składniki, to rzeczywiście, patrząc z tej strony, jest
to smaczna potrawa, dietetyczna zarówno dla boczków i portfela.
Składniki
mały por
2 łyżeczki oliwy extra
1 łyżeczka masła
500 g drobiowej wątróbki
100 g ulubionej kaszy np. jęczmiennej lub gryczanej
100 g mrożonej fasolki szparagowej
100 g mrożonego groszku
500 ml bulionu
Przygotowanie
mały por
2 łyżeczki oliwy extra
1 łyżeczka masła
500 g drobiowej wątróbki
100 g ulubionej kaszy np. jęczmiennej lub gryczanej
100 g mrożonej fasolki szparagowej
100 g mrożonego groszku
500 ml bulionu
Przygotowanie
Oczyścić wątróbkę. Na większej patelni na oliwie podsmażyć pokrojonego pora, dodać masło i pokrojoną wątróbkę. Smażyć, co chwilę mieszając, przez ok. 4-5 minuty.
Dodać surową kaszę i co chwilę mieszając, smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać fasolkę i groszek (zamrożone), wymieszać i smażyć przez 1 - 2 minuty.
Następnie wlać gorący bulion, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 15 -20 minut do miękkości kaszy. Jeśli kasza, którą wybraliśmy, dalej będzie twarda dolać więcej bulionu. Na koniec doprawić solą i pierzem.