Owsianka zawiera dużo błonnika i
stanowi doskonałe śniadanie na wynos – dorzucasz dodatki i
śniadanie gotowe - idealne rozpoczęcie dnia.
Składniki
(na jedną porcję śniadaniową)
100 g płatków owsianych
250 ml mleka koksowego
4 sztuki suszonych moreli
2 sztuki suszonych daktyli
pół strąka wanilii
garść sezonowych ulubionych owoców
garść orzechów (ja użyłam nerkowców)
Przygotowanie
Do blendera wkładamy morele, daktyle i
wlewamy mleko. Przecinamy strąk wanilii wzdłuż na pół,
wyskrobujemy nasiona i dodajemy do blendera. Miksujemy kilka minut, aż
masa będzie gładka. Mieszamy z płatkami i wkładamy do lodówki na
całą noc. Rano dodajemy ulubione owoce i orzechy. Bazę owsianki
można przechowywać w lodówce do dwóch dni.