Proste, wartościowe danie do przygotowania w niecały kwadrans. Łosoś jest bardzo zdrową, tłustą rybą, pełną odżywczych składników. Osobiście najbardziej lubię łososia wędzonego na ciepło. Dodaję go zarówno do makaronów, jak i do sałatek.
Składniki
- 125g łososia wędzonego na ciepło
- około 150 g makaronu spaghetti (może być pełnoziarniste)
- garść pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz
- 100 ml bulionu
- 100 ml śmietany lub mleczka kokosowego
- pęczek koperku
Przygotowanie
- Makaron gotujemy al dente.
- Koperek siekamy, łososia kroimy na średniej wielkości kawałki. Pomidorki kroimy na pół.
- Na patelnię wlewamy bulion, śmietanę, dorzucamy koperek i łososia. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu ok. pięciu minut po czym ściągamy z ognia.
- Łączymy z makaronem i pomidorkami, doprawiamy do smaku.