poniedziałek, 27 czerwca 2016

Makaron z łososiem i pomidorkami

Makaron z łososiem i pomidorkami

Proste, wartościowe danie do przygotowania w niecały kwadrans. Łosoś jest  bardzo zdrową, tłustą rybą, pełną odżywczych składników. Osobiście najbardziej lubię łososia wędzonego na ciepło. Dodaję go zarówno do makaronów, jak i do sałatek.


Składniki


  • 125g łososia wędzonego na ciepło
  • około 150 g makaronu spaghetti (może być pełnoziarniste)
  • garść pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz
  • 100 ml bulionu
  • 100 ml śmietany lub mleczka kokosowego
  • pęczek koperku



Makaron z łososiem i pomidorkami

Przygotowanie


  • Makaron gotujemy al dente.
  • Koperek siekamy, łososia kroimy na średniej wielkości kawałki. Pomidorki kroimy na pół. 
  • Na patelnię wlewamy bulion, śmietanę, dorzucamy koperek i łososia. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu ok. pięciu minut po czym ściągamy z ognia. 
  • Łączymy z makaronem i pomidorkami, doprawiamy do smaku. 
Makaron z łososiem i pomidorkami

Printfriendly