Truskawki są niskokaloryczne (100 gram owoców to tylko 35 kalorii), są też bardzo wartościowe. Są źródłem żelaza, potasu, błonnika, fosforu, magnezu, witamin z grupy B, witamin E i C.
Co więcej, poleca się je w diecie osób cierpiących na anemię, nadciśnienie oraz osób żyjących w stresie. Mają niski indeks glikemiczny, więc nie powodują nagłego skoku insuliny. Zawierają enzym (bromelinę), który rozkłada białko pokarmowe oraz przyspiesza spalenie tłuszczów i węglowodanów. Wzmacniają wątrobę, dzięki zawartym solom poprawiają przemianę materii. Za pomocą pektyn oczyszczają jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną.
Ciekawostką jest, że wyciąg z truskawek poprawia wygląd skóry, odświeża i oczyszcza cerę. To często stosowany składnik kosmetyków do pielęgnacji twarzy i ciała.
Koktajl truskawkowy:
(składniki dla 2 osób)
- 500 ml mleka kokosowego lub wody
- 300 g truskawek
- pół dojrzałego mango
- pół bardzo dojrzałego awokado
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki miksujemy, najlepiej smakuje schłodzony.