niedziela, 4 czerwca 2017

Omlet z porem i szynką


http://www.monikabregula.pl/2017/06/omlet-z-porem-i-szynka.html

Omlet to szybki i łatwy wybór na śniadanie, jest pyszny, a co najważniejsze - bardzo zdrowy. Dziś z porem i szynką.

Składniki

  • 2 jajka
  • łyżka wody
  • łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • pół białej części pora
  • 2 pasterki dobrej jakości szynki
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 5 g twardego sera (np. parmezanu lub cheddara)
  • sól, pieprz







Przygotowanie
  • Pora przekroić na pół i posiekać na piórka. Szynkę pokroić na kawałeczki. Rozgrzać patelnię z masłem, dodać szynkę i pora całość podsmażyć ok. 3 min.
  • Ser zetrzeć na tarce.
  • W osobnym półmisku rozbić jajka z wodą, dodać pora i szynkę, doprawić solą i pierzem.
  • Patelnie na której smażył się por rozgrzać, jeśli jest taka konieczność dodać kawałeczek masła. Wlać masę jajeczną, przechylać patelnią, tak by rozprowadzić ją na całej powierzchni, po czym posypać omleta serem. Smażyć bez przykrycia na dużym ogniu, aż brzegi omletu się zetną. Wówczas podważyć je łopatką kolejno ze wszystkich stron, aby płynna masa jajeczna znalazła się na dnie patelni.
  • Omlet podawać z przekrojonymi pomidorkami.






Printfriendly