Przepyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu roladka ze szpinaku i łososia. Przygotowanie jej trwa chwilę, a w smak zachwyca. Można ją jeść na zimno, jak i na gorąco. Jest absolutnym hitem na imprezach. Choć ja wolę ją jeść na ciepło na śniadanie, to taka wariacja na temat omletu.
Składniki
- 4 jajka
- paczka mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 125 g wędzonego na gorąco łososia
- 250 g ricotty lub ulubionego serka topionego, może być też serek philadelphia
- Na suchej patelni z grubym dnem, podgrzewamy szpinak, często mieszając do czasu wyparowania z niego całej wody. Odkładamy do przestygnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
- W misce ubijamy na sztywną pianę białka. Do piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy. Na koniec dodajemy szpinak i za pomocą drewnianej łyżki bardzo powoli mieszamy z masą jajeczną. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i przekładamy do góry dnem, by zdjąć papier i znów przekładamy. Zostawiamy do przestygnięcia.
- Gdy szpinak przestygnie, smarujemy go serkiem i rozkładamy na niego pokrojonego łososia.
- Całość zwijamy i kroimy.