Roladka ze szpinaku i łososia

http://www.monikabregula.pl/2017/07/roladka-ze-szpinaku-i-ososia.html

Przepyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu roladka ze szpinaku i łososia. Przygotowanie jej trwa chwilę, a w smak zachwyca. Można ją jeść na zimno, jak i na gorąco. Jest absolutnym hitem na imprezach. Choć ja wolę ją jeść na ciepło na śniadanie, to taka wariacja na temat omletu.

Składniki

  • 4 jajka
  • paczka mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 125 g wędzonego na gorąco łososia
  • 250 g ricotty lub ulubionego serka topionego, może być też serek philadelphia
 

Przygotowanie

  • Na suchej patelni z grubym dnem, podgrzewamy szpinak, często mieszając do czasu wyparowania z niego całej wody. Odkładamy do przestygnięcia. 
  • Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. 
  • W misce ubijamy na sztywną pianę białka. Do piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy. Na koniec dodajemy szpinak i za pomocą drewnianej łyżki bardzo powoli mieszamy z masą jajeczną. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i przekładamy do góry dnem, by zdjąć papier i znów przekładamy. Zostawiamy do przestygnięcia. 
  • Gdy szpinak przestygnie, smarujemy go serkiem i rozkładamy na niego pokrojonego łososia.
  • Całość zwijamy i kroimy.