Zupa z bobem, kalarepą, fasolką szparagową i młodymi ziemniakami

Zupa z bobem, kalarepą, fasolką szparagową i młodymi ziemniakami

Zupa pełna lata. Wszystkie warzywa w niej użyte są typowo lenie -sezonowe, dlatego trzeba jak najwięcej z nich korzystać, bo są takie chwilowe. Pamiętajcie, że bób jest warzywem strączkowym i jest dość ciężkostrawny. Ale podany w zupie z warzywami, które pomagają go strawić, możemy cieszyć się jego pysznym smakiem bez obaw, że nam zaszkodzi.

Składniki

  • 1,5 szklanki ugotowanego i obranego bobu
  • 3 duże młode ziemniaki
  • 1 kalarepa
  • dwie garście fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 50 ml śmietany
  • ser feta
  • kurkuma

Zupa z bobem, kalarepą, fasolką szparagową i młodymi ziemniakami

Przygotowanie

  • Przygotować bób: ugotować w osolonej wodzie około 15 -20 minut i obrać. Ziemniaki, kalarepę obrać, opłukać i pokroić na plasterki. Fasolkę szparagową obrać i pokroić na dość duże kawałki. W garnku z grubym dnem podgrzać oliwę z masłem włożyć ziemniaki, kalarepę i obsmażać przez około 5 minut tak, aby miejscami się zrumieniły. Dodać fasolkę szparagową i smażyć razem przez ok. 2 minuty.
  • Wlać gorący bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować zupę pod przykryciem przez około 10 - 15 minut do czasu aż warzywa będą miękkie. 
  • Dodać ugotowany bób gotować jeszcze przez ok. 1 - 2 minuty. Dodać 3 łyżki posiekanego koperku, odstawić z ognia.
  • Śmietanę umieścić w kubeczku i rozcieńczyć kilkoma łyżkami letniej wody, następnie dodawać po łyżce wywar z zupy za każdym razem mieszając, dodać tak około 10 łyżek wywaru, dopiero taką zahartowaną śmietanę możemy dodać do garnka z zupą. 
  • Podawać z pokruszoną fetą i resztą koperku.
  • Aby nadać zupie ładnego koloru, warto dodać do niej 1/3 łyżeczki kurkumy.

Zupa z bobem, kalarepą, fasolką szparagową i młodymi ziemniakami