piątek, 14 lipca 2017

Zupa ze szpinaku i grillowanej cukinii

Zupa ze szpinaku i grillowanej cukinii
 
Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy. Tej głównymi składnikami są cukinia i szpinak, które znakomicie się uzupełniają i smakują.


Składniki 
 
  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 5 dużych młodych ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • Jedna średnia cukinia
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ser feta
  • sól, pieprz 
 
Zupa ze szpinaku i grillowanej cukinii


Przygotowanie 
 
  • Cukinie umyć i przekroić na pół i pokroić na kawałki. Rozłożyć na suchej patelni do grillowania i grillować aż zrobi się złocista.
  • W garnku z grubym dnem na oliwie i maśle podsmażać przez ok. 3 - 4 minuty obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dodać obrany i przepołowiony czosnek i smażyć razem przez ok. 2 minuty.
  • Wlać gorący bulion, dodać szpinak i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 10 - 15 minut do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
  • Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać zgrillowaną cukinię i gotować na małym ogniu przez ok. 2 minuty.
  • Podawać z pokruszoną fetą.

 
Zupa ze szpinaku i grillowanej cukinii


 

Printfriendly