Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy. Tej głównymi składnikami są cukinia i szpinak, które znakomicie się uzupełniają i smakują.
Składniki
- 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
- 5 dużych młodych ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- Jedna średnia cukinia
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ser feta
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Cukinie umyć i przekroić na pół i pokroić na kawałki. Rozłożyć na suchej patelni do grillowania i grillować aż zrobi się złocista.
- W garnku z grubym dnem na oliwie i maśle podsmażać przez ok. 3 - 4 minuty obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dodać obrany i przepołowiony czosnek i smażyć razem przez ok. 2 minuty.
- Wlać gorący bulion, dodać szpinak i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 10 - 15 minut do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
- Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać zgrillowaną cukinię i gotować na małym ogniu przez ok. 2 minuty.
- Podawać z pokruszoną fetą.