wtorek, 7 listopada 2017

Jesienne leczo z cieciorką

Jesienne leczo z cieciorką

Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cieciorki bez mięsa, za sprawą której leczo jest bardziej sycące. Sprawdzi się jako lekki posiłek (np. podawane z kaszą, kuskusem, ryżem czy z pieczywem) lub jako dodatek do innych dań obiadowych.


Składniki
  • 1 cebula
  • 1 puszka cieciorki
  • 3 – 4 łyżki oliwy do smażenia
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cukinia
  • 1 ogórek zielony
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 350 ml passaty pomidorowej
  • 3 łyżki gęstego mleczka koksowego
  • sól i czarny pieprz 

Przygotowanie
  • Paprykę pokroić na duże kawałki, cebulę posiekać w grubą kostkę, puszkę ciecierzycy odsączyć z zalewy. Na dnie szerokiego garnka z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oliwy, dodać cebulę z cieciorki i smażyć przez 2 – 3 minuty.
  • Następnie dodać wszystkie przyprawy, smażyć kolejną minutę i dodać papryki. Smażyć przez 10 minut.
  • W tym czasie cukinię i obranego ogórka pokroić na pół-talarki. Dodać do papryk, zamieszać, dodać odcedzona kukurydzę i smażyć 3 minuty, wlać pomidory, passatę i mleczko kokosowe. Dusić na dużym ogniu bez przykrycia przez 5 – 10 minut, doprawić solą oraz pieprzem. 

Jesienne leczo z cieciorką


Printfriendly