Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cieciorki bez mięsa, za sprawą której leczo jest bardziej sycące. Sprawdzi się jako lekki posiłek (np. podawane z kaszą, kuskusem, ryżem czy z pieczywem) lub jako dodatek do innych dań obiadowych.
Składniki
- 1 cebula
- 1 puszka cieciorki
- 3 – 4 łyżki oliwy do smażenia
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 2 czerwone papryki
- 1 cukinia
- 1 ogórek zielony
- pół puszki kukurydzy
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 350 ml passaty pomidorowej
- 3 łyżki gęstego mleczka koksowego
- sól i czarny pieprz
Przygotowanie
- Paprykę pokroić na duże kawałki, cebulę posiekać w grubą kostkę, puszkę ciecierzycy odsączyć z zalewy. Na dnie szerokiego garnka z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oliwy, dodać cebulę z cieciorki i smażyć przez 2 – 3 minuty.
- Następnie dodać wszystkie przyprawy, smażyć kolejną minutę i dodać papryki. Smażyć przez 10 minut.
- W tym czasie cukinię i obranego ogórka pokroić na pół-talarki. Dodać do papryk, zamieszać, dodać odcedzona kukurydzę i smażyć 3 minuty, wlać pomidory, passatę i mleczko kokosowe. Dusić na dużym ogniu bez przykrycia przez 5 – 10 minut, doprawić solą oraz pieprzem.