piątek, 16 lutego 2018

Omlet ze szpinakiem

http://www.monikabregula.pl/2018/02/omlet-ze-szpinakiem.html
 
Najbardziej lubię śniadania, to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, można przy nim dużo poeksperymentować i powymyślać. Omlety to szybkie, a bardzo sycące danie, a że szpinak mogłabym jeść na okrągło, dziś kolejna odsłona omletu ze szpinakiem.



Składniki 

  • 50 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • garść orzechów np. włoskie, nerkowce, makadamia
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wody
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 50 g wędzonego łososia
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • sól, pieprz

Przygotowanie 


  • Szpinak rozmrozić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić gałką, solą i pieprzem. Wlać mleczko, gotować do czasu wyparowania płynu ze szpinaku, cały czas mieszając.
  • Łososia pokroić na mniejsze kawałki, orzech posiekać.
  • Jajka energicznie roztrzepać widelcem z dodatkiem wody, soli i pieprzu (w ten sposób napowietrzamy masę jajeczną). Dodać szpinak z patelni i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
  • Na patelni roztopić łyżkę masła i rozprowadzić je po całej patelni. Masę jajeczną wylać na patelnie i smażyć przez ok. 2 minuty do czasu ścięcia jaj. Następnie rozsypać na omlecie łososia i posiekane orzechy. Podawać z pomidorkami.


 

Printfriendly