Ten przepis na makaron skradł moje podniebienie, jem go prawi codziennie, a że pojawiły się już świeże szparagi, lepiej być nie może. To jeden z najprostszych do zrobienia makaronów, a do tego taki pyszny i kremowy dzięki dodaniu żółtek. Przygotowanie zajmie wam chwilę nie więcej niż kwadrans, a składniki dostaniecie w każdym sklepie, jeśli nie macie dostępu do szparagów, równie dobrze można je zastąpić brokułami.
Składniki
- 150 g makaronu
- 150 g łososia wędzonego
- pół pęczka szparagów
- 1 średni pomidor
- 100 ml gęstego mleczka kokosowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów (kamis)
- 2 żółtka
Przygotowanie
- Umyć szparagi, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi pokroić na dwu centymetrowe kawałki.
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, szparagi wrzucić do garnka z makaronem na ok. 2 minuty przed końcem czasu gotowania, zostawić około 50 ml wody z makaronu, całość odcedzić. Pomidora sparzyć (ja wrzucam go na chwilę do gotującego się makaronu). Pomidor i łososia pokroić w kosteczkę.
- Na osobną patelnię włożyć masło, łososia i pomidora. Smażyć razem około 2 minut, wlać mleczko kokosowe doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą Kamis. Podgrzewać jeszcze przez ok. 2 minuty lub do czasu aż sos zgęstnieje.
- Ściągnąć z ogania, dodać makaron i wszystko dokładnie wymieszać. Poczekać 3 minuty, po tym czasie dodać żółtak i wodę z makaronu jeszcze raz dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pierzem do smaku. Udekorować świeżymi ziołami.