poniedziałek, 19 lutego 2018

Makaron z łososiem wędzonym i szparagami

http://www.monikabregula.pl/2018/02/makaron-z-ososiem-wedzonym-i-szparagami.html
 
Ten przepis na makaron skradł moje podniebienie, jem go prawi codziennie, a że pojawiły się już świeże szparagi, lepiej być nie może. To jeden z najprostszych do zrobienia makaronów, a do tego taki pyszny i kremowy dzięki dodaniu żółtek. Przygotowanie zajmie wam chwilę nie więcej niż kwadrans, a składniki dostaniecie w każdym sklepie, jeśli nie macie dostępu do szparagów, równie dobrze można je zastąpić brokułami.


Składniki

  • 150 g makaronu
  • 150 g łososia wędzonego
  • pół pęczka szparagów
  • 1 średni pomidor
  • 100 ml gęstego mleczka kokosowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów (kamis)
  • 2 żółtka


 
Przygotowanie

  • Umyć szparagi, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi pokroić na dwu centymetrowe kawałki.
  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, szparagi wrzucić do garnka z makaronem na ok. 2 minuty przed końcem czasu gotowania, zostawić około 50 ml wody z makaronu, całość odcedzić. Pomidora sparzyć (ja wrzucam go na chwilę do gotującego się makaronu). Pomidor i łososia pokroić w kosteczkę.
  • Na osobną patelnię włożyć masło, łososia i pomidora. Smażyć razem około 2 minut, wlać mleczko kokosowe doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą Kamis. Podgrzewać jeszcze przez ok. 2 minuty lub do czasu aż sos zgęstnieje.
  • Ściągnąć z ogania, dodać makaron i wszystko dokładnie wymieszać. Poczekać 3 minuty, po tym czasie dodać żółtak i wodę z makaronu jeszcze raz dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pierzem do smaku. Udekorować świeżymi ziołami.
 




Printfriendly