Krem ze szparagów to przepyszna zupa, podana z ziemniakami, fetą i kaszą jaglaną stanowi pełnowartościowy posiłek.
Składniki
- 200 g szparagów bez twardych końców
- 4 łodygi selera naciowego
- ok. 250 ml bulionu
- 4 duże ziemniaki
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 litr bulionu jarzynowego
- 50 ml gęstego mleczka kokosowego
- 200 g sera feta
- pęczek świeżego koperku
- sól, pieprz
Do podania
- płatki migdałów
- główki szparagów
Przygotowanie
- Z kilku szparagów odciąć główki, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Szparagi i seler naciowy przekroić na pół. Wszystko włożyć do garnka i zalać szklanką bulionu. Gotować ok. 4 minut. Odłożyć główki szaragów na osobny talerz.
- Resztę przelać z bulionem do stojącego blendera i dokładnie zmiksować.
- Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kosteczkę. W garnku z grubym dnem podgrzać oliwę włożyć ziemniaki, kaszę jaglaną i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Smażyć przez około 5 minut tak, aby się zrumieniły. Wlać bulion oraz zmiksowane wcześniej szparagi i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. Dodać mleczko kokosowe i doprawić do smaku.
- Krem podawać z główkami szparagów, płatkami migdałów, pokruszoną fetą i posiekanym koperkiem.