niedziela, 13 maja 2018

Krem ze szparagów z ziemniakami, fetą i kaszą jaglaną

http://www.monikabregula.pl/2018/05/krem-ze-szparagow-z-ziemniaki-feta-i.html

Krem ze szparagów to przepyszna zupa, podana z ziemniakami, fetą i kaszą jaglaną stanowi pełnowartościowy posiłek.


Składniki

  • 200 g szparagów bez twardych końców
  • 4 łodygi selera naciowego
  • ok. 250 ml bulionu
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • 50 ml gęstego mleczka kokosowego
  • 200 g sera feta
  • pęczek świeżego koperku
  • sól, pieprz

Do podania
  • płatki migdałów
  • główki szparagów





Przygotowanie

  • Z kilku szparagów odciąć główki, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Szparagi i seler naciowy przekroić na pół. Wszystko włożyć do garnka i zalać szklanką bulionu. Gotować ok. 4 minut. Odłożyć główki szaragów na osobny talerz.
  • Resztę przelać z bulionem do stojącego blendera i dokładnie zmiksować.
  • Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kosteczkę. W garnku z grubym dnem podgrzać oliwę włożyć ziemniaki, kaszę jaglaną i czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  • Smażyć przez około 5 minut tak, aby się zrumieniły. Wlać bulion oraz zmiksowane wcześniej szparagi i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. Dodać mleczko kokosowe i doprawić do smaku.
  • Krem podawać z główkami szparagów, płatkami migdałów, pokruszoną fetą i posiekanym koperkiem.



Printfriendly