Zima to zdecydowanie czas zup. Dzisiejsza propozycja to zupa z dodatkiem pokrojonych w kostkę filetów ryby i krewetek — pomysł na prosty do przygotowania i bardzo pożywny posiłek. Dzięki trawie cytrynowej i curry zupa nabiera orientalnego charakteru.
Składniki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 nieduża cukinia
- 2 litry bulionu warzywnego
- 5 średnich ziemniaków
- dwie garście kaszy jaglanej
- ¼ małego kalafiora
- 1 filet dorsza
- 8 krewetek
- po 1/2 łyżeczki curry, gałki muszkatołowej, trawy cytrynowej
- 100 ml mleczka kokosowego (50 - 60%)
Przygotowanie
- W garnku na oliwie podpiec pokrojone w kosteczkę ziemniaki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać kaszę jaglaną i pokrojoną cukinię, mieszając co chwilę podsmażać przez ok. 3 minuty.
- Wlać gorący bulion dodać wszystkie przyprawy i zagotować.
- Wlać mleczko, doprawić solą i pieprzem. Gotować przez ok. 10 minut do miękkości warzyw. Trzy minuty przed końcem gotowania dodać rozdrobnionego na różyczki kalafiora.
- Dorsza pokroić go w kostkę, krewetki dokładnie oczyścić, dodać wszytko do zupy i na minimalnym ogniu gotować przez ok. 1 minutę.