Zupa z dorszem i krewetkami

http://www.monikabregula.pl/2019/01/zupa-z-dorszem-i-krewetkami.html
 
Zima to zdecydowanie czas zup. Dzisiejsza propozycja to zupa z dodatkiem pokrojonych w kostkę filetów ryby i krewetek — pomysł na prosty do przygotowania i bardzo pożywny posiłek. Dzięki trawie cytrynowej i curry zupa nabiera orientalnego charakteru.

Składniki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 nieduża cukinia
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 5 średnich ziemniaków
  • dwie garście kaszy jaglanej
  • ¼ małego kalafiora
  • 1 filet dorsza
  • 8 krewetek
  • po 1/2 łyżeczki curry, gałki muszkatołowej, trawy cytrynowej
  • 100 ml mleczka kokosowego (50 - 60%)

Przygotowanie
  • W garnku na oliwie podpiec pokrojone w kosteczkę ziemniaki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać kaszę jaglaną i pokrojoną cukinię, mieszając co chwilę podsmażać przez ok. 3 minuty.
  • Wlać gorący bulion dodać wszystkie przyprawy i zagotować.
  • Wlać mleczko, doprawić solą i pieprzem. Gotować przez ok. 10 minut do miękkości warzyw. Trzy minuty przed końcem gotowania dodać rozdrobnionego na różyczki kalafiora.
  • Dorsza pokroić go w kostkę, krewetki dokładnie oczyścić, dodać wszytko do zupy i na minimalnym ogniu gotować przez ok. 1 minutę.