Krem z brokułów to pyszna, zdrowa i bardzo sycąca zupa. Prosta w przygotowaniu i bardzo aromatyczna dzięki bazylii.
Składniki:
Duży brokuł
Garść liści bazylii
Cztery żółtka
50 ml śmietany 12%
Gałka muszkatołowa
Sól, pieprz
Grzanki z ciemnego pieczywa
Przygotowanie
Brokuły umyć, odciąć różyczki posolić i zagotować uważając, żeby się nie rozgotowały, stracą swój zielony kolor.
Odlać szklankę wody, w której gotowały się brokuły. Odcedzić i
zmiksować blenderem razem z bazylią. Postawić na ogniu i dolać
odstawioną wcześniej wodę z gotowania brokułów w takiej ilości, aby
powstał przyjemny w konsystencji krem. Odstawić z ognia doprawić solą,
pieprzem i gałką muszkatołową. W osobnej miseczce wymieszać żółtka ze
śmietaną, po czym wlać do kremu i wymieszać. Podawać z grzankami
pieczonymi w tosterze.