Jesień to pora w której obfitują rozmaite pyszności a w niej królową jesieni
dynia! Można ją wykorzystać na milion sposobów, tworząc z niej zupy, ciasta,
placki, risotta, zapiekanki i wiele innych dań.
Dziś zapraszam na sycący krem z
dyni z dodatkiem świeżych pomidorów, z których warto korzystać, póki jeszcze są
dostępne. Nie robi się jej w pięć minut, ale warto poświecić tej zupie dłuższą
chwilę na pewno zaskoczy smakiem i aromatem.
Składniki
trzy duże dojrzałe pomidory
500 g dyni hokkaido ze skórką
1 główka czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka papryki czerwonej ostrej w proszku
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
około pół szklanki bulionu
do podania: np. brązowy ryż
Przygotowanie
Dynię pokroić na 3 kawałki, położyć na blasze do pieczenia skórką do dołu. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Główkę czosnku przekroić w poprzek ząbków na 2 części i ułożyć je obok dyni przecięciem do góry. Włożyć do piekarnika i piec przez około 45 minut aż dynia będzie miękka. Całą upieczoną dynię razem ze skórką kroimy w kostkę.
Sparzyć pomidory i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki. Usunąć szypułki, miąższ pokroić na mniejsze kawałki, usuwając większość pestek.
Rozgrzać oliwę w garnku, dodać wyłuskany z łusek czosnek i dynię, smażyć przez 2 minuty, następnie dodać pomidory, doprawić solą, czerwoną papryką, cukrem i gałką muszkatołową. Gotować przez około 30 minut aż pomidory zaczną się rozpadać. Dolewać bulion w razie konieczności.
Zupę zmiksować za pomocą blendera. Przelać do garnka i zagotować, w razie konieczności zupę można rozcieńczyć.