środa, 7 października 2015

Makaron gryczany z kurczakiem na ostro


http://www.monikabregula.pl/2015/10/makaron-gryczany-z-kurczakiem-na-ostro.html

To jedno z najprostszych i najszybszych dań inspirowanych kuchnią chińską. Makaron gotuje się błyskawicznie trochę warzyw, dowolne mięso wszystko na patelnie i obiad gotowy. Klasyczne dodatki, tak jak w większości dań kuchni chińskiej to: sos sojowy, olej sezamowy i chilli.

Składniki
2 porcje:
200 g makaronu gryczanego
2 łyżki oleju kokosowego
150 g polędwiczek z piersi z kurczaka
1 marchewka
ćwiartka kopru włoskiego
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 pieczarki
10 różyczek brokułów
1 papryczka chili
3 łyżki sosu sojowego + do serwowania
kilka kropli sosu chilli
1 łyżka oleju sezamowego lub więcej do smaku
1 łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie
Makaron włożyć do gotującej się i osolonej wody, gotować według przepisu z opakowania. Odsączyć i opłukać pod zimną bieżącą wodą. Przełożyć na sitko, dokładnie odsączyć i włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z 1 łyżką oleju roślinnego lub sezamowego.
Rozgrzać wok lub dużą patelnię z grubym dnem i wlać olej kokosowy. Polędwiczki pokroić na kawałki. Dodać na patelnię i smażyć przez ok. 7 - 8 minut, mieszając od czasu do czasu.
Brokuły ugotować al dente w osobnym garnku.
Dodać do kurczaka pokrojoną na cieniutkie plasterki marchewkę i koper włoski ja użyłam obieraczki do warzyw dla uzyskania idealnie cieniutkich plasterków. Dodać pokrojoną cebulę i pieczarki, smażyć przez ok. 2 minuty.
Dodać posiekaną, papryczkę chilli, smażyć przez kolejne kilkanaście sekund.
Dodać makaron i brokuły, smażyć przez minutę. Dodać wymieszane: sos sojowy, sos chilli. Smażyć co chwilę mieszając przez 1 minutę.
Doprawić olejem sezamowym oraz dodatkowym sosem sojowym w razie potrzeby.
Przełożyć do misek, posypać posiekanym szczypiorkiem i zaraz podawać.




Printfriendly