Krem z zielonego groszku i brokułów


http://www.monikabregula.pl/2015/11/krem-z-zielonego-groszku-i-brokuow.html


Zupy w kremowej konsystencji  idealnie sprawdzają się w jesienne zimne wieczory, są sycące i rozgrzewające. Krem z zielonego groszku i brokułów swój smak zawdzięcza gorgonzoli, która idealnie łączy się z groszkiem i brokułami.



Składniki


Duży brokuł
450 g mrożonego groszku
100 g sera gorgonzola
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
Gałka muszkatołowa
Sól, pieprz


Przygotowanie

W garnku na oliwie zeszklić obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Brokuły umyć, odciąć różyczki posolić i zagotować uważając, żeby się nie rozgotowały, stracą swój zielony kolor. Odlać szklankę wody, w której gotowały się brokuły. Groszek wysypać na sitko i przelać gorącą wodą (może być z kranu). Wsypać do garnka z brokułem i ponownie zagotować. Gotować przez 2 minuty od czasu zagotowania. Zupę od razu zmiksować z dodatkiem sera gorgonzola. Gładką konsystencję zupy najlepiej uzyskać w blenderze stojącym (kielichowym). Jeśli zupa jest za gęsta, można dodać wodę z brokułów. Zupę podawać doprawioną pieprzem solą i gałką muszkatołową.
 
Propozycja podania
Grzanki, groszek (odłożony z zupy przed zmiksowaniem), kawałeczki gorgonzoli.