Kolejna propozycja zdrowych ciasteczek tym razem z czekoladą. Przepis podobnych do poprzedniego, ale tym razem użyłam gorzkiej czekolady, mieszanki orzechów oraz syropu daktylowego.
Składniki
100 g różnych orzechów np. włoskie,
nerkowce, laskowe
100 g gorzkiej czekolady
3/4 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
125 masła lub oleju kokosowego
3 łyżki syropu daktylowego
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
125 masła lub oleju kokosowego
3 łyżki syropu daktylowego
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni C. Do miski wsypujemy mielone migdały, mąkę ryżową oraz sodę oczyszczoną wszystko mieszamy. Orzech i czekoladę wkładamy do blendera, miksujemy i dodajemy do miski.
W rondelku roztapiamy masło z syropem daktylowym oraz z 1 łyżką wody. Wlewamy do miski z sypkimi składnikami i dokładnie mieszamy.
Czekamy 15 minut, aż
masło z syropem trochę stężeją, łatwiej będzie formować
ciasteczka. Lepimy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
Podczas wyjmowania z
piekarnika ciastka mają być miękkie, będą sztywniały podczas
studzenia.