wtorek, 19 stycznia 2016

Czekoladowe ciasteczka

http://www.monikabregula.pl/2016/01/czekoladowe-ciasteczka.html

Kolejna propozycja zdrowych ciasteczek tym razem z czekoladą. Przepis podobnych do poprzedniego, ale tym razem użyłam gorzkiej czekolady, mieszanki orzechów oraz syropu daktylowego.




Składniki

100 g różnych orzechów np. włoskie, nerkowce, laskowe
100 g gorzkiej czekolady
3/4 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
125 masła lub oleju kokosowego
3 łyżki syropu daktylowego

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni C. Do miski wsypujemy mielone migdały, mąkę ryżową oraz sodę oczyszczoną wszystko mieszamy. Orzech i czekoladę wkładamy do blendera, miksujemy i dodajemy do miski.
W rondelku roztapiamy masło z syropem daktylowym oraz z 1 łyżką wody. Wlewamy do miski z sypkimi składnikami i dokładnie mieszamy. 
Czekamy 15 minut, aż masło z syropem trochę stężeją, łatwiej będzie formować ciasteczka. Lepimy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. 
Podczas wyjmowania z piekarnika ciastka mają być miękkie, będą sztywniały podczas studzenia.




Printfriendly