piątek, 15 kwietnia 2016

Spaghetti bolognese z kurczaka

http://www.monikabregula.pl/2016/04/spaghetti-bolognese-z-kurczaka.html

Spaghetti bolognese wcale nie musi być tłuste i tuczące. Wystarczy zamienić czerwone mięso na chudą pierś z kurczaka czy indyka. Jeśli dusimy je razem z pomidorami, będzie soczyste i bardzo smaczne. Pyszne danie do przygotowania w niecałe pół godziny. Świeżo, szybko i prosto. Z małej ilości składników, bez długiego gotowania.




Składniki

około 150 g makaronu spaghetti (może być pełnoziarniste)
puszka pomidorów w puszce
200 ml passaty pomidorowej
1 ząbki czosnku
mała cebula
szczypta ostrej papryki w proszku
200 g piersi z kurczaka lub indyka
sól i świeżo zmielony pieprz
suszone zioła — oregano, bazylia
szczypta cukru
1 łyżka oliwy extra vergine
1 łyżka masła
(ewentualnie) 1 łyżeczka tartego parmezanu lub innego twardego sera
listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie

Pierś z kurczaka oczyścić i zmielić, można poprosić o zmielenie w sklepie. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać drobno starty czosnek i posiekaną cebulę. Podsmażyć kilkanaście sekund, włożyć rozdrobnione mięso. Smażyć mieszając przez około 3 -5 minut.
Dodać pomidory w puszce, passatę oraz przyprawy doprowadzić do wrzenia. Na małym ogniu dusić pod przykryciem przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Makaron ugotować al dente. Po ugotowaniu odcedzić makaron i wymieszać z sosem. Posypać tartym serem. Udekorować bazylią.



Printfriendly