Pomysł na babeczki zaczerpnęłam od Ani Lewandowskiej. Są przepyszne bardzo i zdrowe, idealne na śniadanie.
Najlepiej smakują zaraz po wyjęci z piekarnika, ale można
spokojnie przechowywać je w lodówce przez kilka
dni.
Składniki
(ok. 6-8 babeczek w zależności od
wielkości foremek)
- 200 g owsianych płatków lub mąki owsianej
- 250 g sezonowych owoców np. borówek amerykańskich, truskawek, jagód, malin itp.
- 50 g cukru ksylitolu
- 100 ml mleka kokosowego lub innego roślinnego
- 1 jajko
- 50 g oleju kokosowego (lub masła klarownego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- szczypta wanilii
Przygotowanie
- Płatki owsiane miksujemy w blenderze na mąkę (można użyć gotowej). Do mąki dodajemy garść owoców, pozostałe składniki i całość miksujemy.
- Ciasto wlewamy do foremek wysmarowanych delikatnie tłuszczem. Resztę owoców układamy na wierzchu każdej babeczki. Pieczemy ok. 45 minut w 180 ° C.