piątek, 22 lipca 2016

Babeczki z płatków owsianych z borówkami

Babeczki z płatków owsianych z borówkami

Pomysł na babeczki zaczerpnęłam od Ani Lewandowskiej. Są  przepyszne bardzo i zdrowe, idealne na śniadanie. Najlepiej smakują zaraz po wyjęci z piekarnika, ale można spokojnie przechowywać je w lodówce przez kilka dni.



Składniki
(ok. 6-8 babeczek w zależności od wielkości foremek)
  • 200 g owsianych płatków lub mąki owsianej
  • 250 g sezonowych owoców np. borówek amerykańskich, truskawek, jagód, malin itp.
  • 50 g cukru ksylitolu
  • 100 ml mleka kokosowego lub innego roślinnego
  • 1 jajko
  • 50 g oleju kokosowego (lub masła klarownego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • szczypta wanilii

Babeczki z płatków owsianych z borówkami


Przygotowanie
  • Płatki owsiane miksujemy w blenderze na mąkę (można użyć gotowej). Do mąki dodajemy garść owoców, pozostałe składniki i całość miksujemy.
  • Ciasto wlewamy do foremek wysmarowanych delikatnie tłuszczem. Resztę owoców układamy na wierzchu każdej babeczki. Pieczemy ok. 45 minut w 180 ° C. 

Babeczki z płatków owsianych z borówkami



Printfriendly