Dziś mam dla was propozycję mojego ulubionego ostatnio śniadania czyli Szakszukę. Zakochał się w niej ostatnio cały świat. I nie ma się, czemu dziwić bo jest przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Szakszuka według jednych źródeł pochodzi z kuchni tunezyjskiej, inne źródła mówią, że ma pochodzenie izraelskie lub tureckie. Całość rewelacyjnie smakuje z bazylią i mozzarellą, która fajnie się ciągnie. Możecie ją urozmaicić, dodając ulubione warzywa, szynkę, ser czy przyprawy.
Składniki
- 1 porcja
- 2 jajka
- 2 pomidory
- 2 plasterki mozzarelli
- 1/2 łyżki masła lub oliwy
- Mały ząbek czosnku
- Przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz, szczypta suszonego oregano, szczypta papryki ostrej i słodkiej lub chili
Przygotowanie
- Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na dużą kosteczkę. Na małej patelni rozpuszczamy masło.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy na rozgrzane masło, chwilę podsmażamy. Pomidory wkładamy razem z całym sokiem na patelnię do podsmażonego czosnku.
- Doprawimy przyprawami i posiekanymi listkami bazylii. Smażymy przez 4 minuty.
- Na podsmażane pomidory wrzucamy pokrojoną mozzarellę i wbijamy jajka, doprawiamy solą.
- Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 3 minuty do czasu aż białka będą ścięte, żółtko powinno być płynne.
- Dekorujemy świeżą bazylią.