sobota, 10 września 2016

Szakszuka

Szakszuka
Dziś mam dla was propozycję mojego ulubionego ostatnio śniadania czyli Szakszukę. Zakochał się w niej ostatnio cały świat. I nie ma się, czemu dziwić bo jest przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Szakszuka według jednych źródeł pochodzi z kuchni tunezyjskiej, inne źródła mówią, że ma pochodzenie izraelskie lub tureckie. Całość rewelacyjnie smakuje z bazylią i mozzarellą, która fajnie się ciągnie. Możecie ją urozmaicić, dodając ulubione warzywa, szynkę, ser czy przyprawy.

Składniki

  • 1 porcja
  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • 2 plasterki mozzarelli
  • 1/2 łyżki masła lub oliwy
  • Mały ząbek czosnku
  • Przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz, szczypta suszonego oregano, szczypta papryki ostrej i słodkiej lub chili

Szakszuka

Przygotowanie

  • Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na dużą kosteczkę. Na małej patelni rozpuszczamy masło. 
  • Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy na rozgrzane masło, chwilę podsmażamy. Pomidory wkładamy razem z całym sokiem na patelnię do podsmażonego czosnku.
  • Doprawimy przyprawami i posiekanymi listkami bazylii. Smażymy przez 4 minuty. 
  • Na podsmażane pomidory wrzucamy pokrojoną mozzarellę i wbijamy jajka, doprawiamy solą. 
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 3 minuty do czasu aż białka będą ścięte, żółtko powinno być płynne. 
  • Dekorujemy świeżą bazylią.


Szakszuka

Printfriendly