Prosta zupa z pieczonej cukinii i pora. Dzięki upieczeniu cukinii w piekarniku wydobywamy pełny smak warzywa. Natka pietruszki i lubczyku sprawia, że zupa jest bardzo aromatyczna. Można ją podać z grzankami lub ziemniakami. Bardzo dobrze komponuje się z serem feta.
Składniki
- 4 porcje
- 1 duża cukinia
- 1 por
- 1 ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- sól, pieprz,
- natka pietruszki i lubczyku
- ok. 750 ml bulionu
- grzanki z ciemnego pieczywa
- ser feta
- lubczyk do przystrojenia
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C na funkcji grilla. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć pokrojoną w plastry cukinię, umytego i pokrojonego na 1 cm plastry pora i pokrojony na plasterki czosnek.
- Warzywa skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika na ok. 30 - 35 minut do zrumienienia.
- Upieczone warzywa włożyć do stojącego blendera, dodać natkę pietruszki i lubczyku, zalać bulionem i zmiksować. Następnie przelać do garnka i zagotować.
- Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut. Doprawić do smaku.
- Podawać z grzankami i serem feta.