czwartek, 6 kwietnia 2017

Zupa – krem z pieczonej cukinii i pora

Zupa – krem z pieczonej cukinii i pora

Prosta zupa z pieczonej cukinii i pora. Dzięki upieczeniu cukinii w piekarniku wydobywamy pełny smak warzywa. Natka pietruszki i lubczyku sprawia, że zupa jest bardzo aromatyczna. Można ją podać z grzankami lub ziemniakami. Bardzo dobrze komponuje się z serem feta.

Składniki
  • 4 porcje
  • 1 duża cukinia
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki i lubczyku
  • ok. 750 ml bulionu
Do podania
  • grzanki z ciemnego pieczywa
  • ser feta
  • lubczyk do przystrojenia

Zupa – krem z pieczonej cukinii i pora


Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C na funkcji grilla. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć pokrojoną w plastry cukinię, umytego i pokrojonego na 1 cm plastry pora i pokrojony na plasterki czosnek.
  • Warzywa skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika na ok. 30 - 35 minut do zrumienienia.
  • Upieczone warzywa włożyć do stojącego blendera, dodać natkę pietruszki i lubczyku, zalać bulionem i zmiksować. Następnie przelać do garnka i zagotować. 
  • Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut. Doprawić do smaku.
  • Podawać z grzankami i serem feta.


Printfriendly