Pyszna zupa ze szparagów, kaszy jaglanej i ziemniaków, którą zajadam cały sezon na szparagi.
Składniki
- 1,5 pęczka szparagów bez twardych końców
- garść świeżego lubczyku
- ok. 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 5 dużych młodych ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- 2 duże łyżki kaszy jaglanej
- 1 łyżka gęstego mleczka kokosowego, lub śmietany
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pęczek koperku
- ser feta
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Pół pęczka szparagów włożyć do garnka i zalać 250 ml bulionu. Gotować ok. 4 minut. Przelać z bulionem do stojącego blendera, dodać lubczyk i dokładnie zmiksować.
- W garnku z grubym dnem na oliwie i maśle podsmażać przez ok. 3 - 4 minuty obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dodać obrany i przepołowiony czosnek, kaszę jaglaną, zamieszać i smażyć razem przez ok. 2 minuty.
- Wlać gorący bulion, szparagi zblendowane z lubczykiem i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 10 - 15 minut do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
- Pozostałe szparagi pokroić. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać szparagi i gotować na małym ogniu przez ok. 4 minuty.
- Posiekać koperek dodać do zupy i odstawić z ognia. Śmietanę włożyć do miski i stopniowo dodać kilka łyżek wywaru z zupy za każdym razem mieszając. Zahartowaną w ten sposób śmietanę dodać do garnka z zupą i wymieszać. Podawać z pokruszoną fetą.