Smak tej zupy kojarzy mi się absolutnie z ciepłem i latem, pewnie dlatego tak dobrze smakuje w środku zimy. Gdy byłam mała, ogórki były tylko latem, dziś są cały rok nawet gruntowe, dlatego tym bardziej powinniśmy z nich skorzystać i zrobić szybką pyszną zupę.
Składniki
- 4 duże ogórki gruntowe
- ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
- 5-6 dużych młodych ziemniaków
- 1 łyżka gęstego mleczka kokosowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 200 g sera fety
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pęczek koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie
- W garnku z grubym dnem na oliwie i maśle podsmażyć przez ok. 5 - 7 min. obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Wlać gorący bulion zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 10 minut do czasu aż ziemniaki będą prawie miękkie.
- Ogórki dokładnie umyć, zetrzeć na paski makaronowe za pomocą obieraczki julienne lub maszynką (spiralizerem) ewentualnie obierać zwykłą obieraczką do warzyw robiąc szerokie, ale cienkie wstążki jak makaron pappardelle.
- Makaron z ogórków oraz mleczko koksowe dodać do zupy. Gotować kilka minut aż ogórek zmięknie.
- Posiekać koperek i pokrojoną w kosteczkę fetę wrzucić do zupy i odstawić z ognia.