sobota, 27 stycznia 2018

Zupa z ogórkowym makaronem

http://www.monikabregula.pl/2018/01/zupa-z-ogorkowym-makaronem.html

Smak tej zupy kojarzy mi się absolutnie z ciepłem i latem, pewnie dlatego tak dobrze smakuje w środku zimy. Gdy byłam mała, ogórki były tylko latem, dziś są cały rok nawet gruntowe, dlatego tym bardziej powinniśmy z nich skorzystać i zrobić szybką pyszną zupę.


Składniki


  • 4 duże ogórki gruntowe
  • ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 5-6 dużych młodych ziemniaków
  • 1 łyżka gęstego mleczka kokosowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 200 g sera fety
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie


  • W garnku z grubym dnem na oliwie i maśle podsmażyć przez ok. 5 - 7 min. obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Wlać gorący bulion zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 10 minut do czasu aż ziemniaki będą prawie miękkie.
  • Ogórki dokładnie umyć, zetrzeć na paski makaronowe za pomocą obieraczki julienne lub maszynką (spiralizerem) ewentualnie obierać zwykłą obieraczką do warzyw robiąc szerokie, ale cienkie wstążki jak makaron pappardelle.
  • Makaron z ogórków oraz mleczko koksowe dodać do zupy. Gotować kilka minut aż ogórek zmięknie.
  • Posiekać koperek i pokrojoną w kosteczkę fetę wrzucić do zupy i odstawić z ognia. 




Printfriendly