środa, 28 marca 2018

Sałatka z roszpunką, jajkiem i łososiem

http://www.monikabregula.pl/2018/03/saatka-z-roszpunka-jajkiem-i-ososiem.html
 
Pozostając jeszcze w klimacie zbliżających się świąt, dzisiaj przygotowałam pyszną, wiosenną sałatkę, która jak najbardziej pasuje na świąteczny stół. Sałatkę polałam miodowo-musztardowym sosem, polecam! Może was zainspiruje! 
 
 

Składniki

  • pół awokado
  • 2 jajka ugotowane na półtwardo
  • 2 plastry wędzonego łososia
  • garść roszpunki
  • kilka liści różnych sałat np.
  • 50 g fety
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść ziaren słonecznika
  • pieprz sól
 

 
sos

  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka oliwy extra
  • 1 łyżka miodu
  • 1łyżka fety
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka wody
  • pieprz sól
 
 
 
Przygotowanie

  • Do garnka z ciepłą wodą włożyć jajka, przykryć i postawić na dużym ogniu do zagotowania. Zmniejszyć ogień i gotować 4 i ½ minuty. Po upływie tego czasu garnek natychmiast zdjąć z ognia, wstawić do zlewu i zalać zimną wodą. Po ostudzeniu stłuc skorupkę i zostawić jajka w wodzie na kilka minut (dzięki temu będą łatwiej się obierać).
  • Słonecznik wsypać na suchą, czystą patelnię. Patelnię podgrzewać a w momencie, kiedy ziarno zacznie intensywnie pachnieć i nabierać koloru, pomieszać je łyżką drewnianą lub potrząsnąć patelnią, tak by słonecznik ładnie się zbrązowił ze wszystkich stron, ale nie przypalił.
  • Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, pokroić na cienkie plasterki.
  • Sos: w miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu (aby feta dobrze rozprowadziła się w sosie i nie było grudek, najpierw rozetrzeć ją łyżką z miodem, później z resztą składników). Wszystkie składniki sosu wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Sałatę i roszponkę opłukać i osuszyć, włożyć do salaterki. Położyć pokrojone jajka, łososia, przekrojone pomidorki. Posypać uprażonym słonecznikiem i pokruszoną w palcach fetą, polać sosem.


Printfriendly