Pozostając jeszcze w
klimacie zbliżających się świąt, dzisiaj przygotowałam pyszną, wiosenną
sałatkę, która jak najbardziej pasuje na świąteczny stół. Sałatkę
polałam miodowo-musztardowym sosem, polecam! Może was zainspiruje!
Składniki
- pół awokado
- 2 jajka ugotowane na półtwardo
- 2 plastry wędzonego łososia
- garść roszpunki
- kilka liści różnych sałat np.
- 50 g fety
- kilka pomidorków koktajlowych
- garść ziaren słonecznika
- pieprz sól
sos
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka oliwy extra
- 1 łyżka miodu
- 1łyżka fety
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka wody
- pieprz sól
Przygotowanie
- Do garnka z ciepłą wodą włożyć jajka, przykryć i postawić na dużym ogniu do zagotowania. Zmniejszyć ogień i gotować 4 i ½ minuty. Po upływie tego czasu garnek natychmiast zdjąć z ognia, wstawić do zlewu i zalać zimną wodą. Po ostudzeniu stłuc skorupkę i zostawić jajka w wodzie na kilka minut (dzięki temu będą łatwiej się obierać).
- Słonecznik wsypać na suchą, czystą patelnię. Patelnię podgrzewać a w momencie, kiedy ziarno zacznie intensywnie pachnieć i nabierać koloru, pomieszać je łyżką drewnianą lub potrząsnąć patelnią, tak by słonecznik ładnie się zbrązowił ze wszystkich stron, ale nie przypalił.
- Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, pokroić na cienkie plasterki.
- Sos: w miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu (aby feta dobrze rozprowadziła się w sosie i nie było grudek, najpierw rozetrzeć ją łyżką z miodem, później z resztą składników). Wszystkie składniki sosu wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Sałatę i roszponkę opłukać i osuszyć, włożyć do salaterki. Położyć pokrojone jajka, łososia, przekrojone pomidorki. Posypać uprażonym słonecznikiem i pokruszoną w palcach fetą, polać sosem.