foto: Ola Szczygieł http://www.olaszczygiel.pl/
Każdy czasem zmaga się z jakimś problemem dotyczącym włosów. Grube mocne i zdrowe włosy nie zawsze są zasługą matki natury, a dobrze zbilansowanej diety i dbania o nie każdego dnia by były piękne i stanowiły naszą ozdobę.
Różne dolegliwości świadczą o niedoborach w naszym organizmie. O tym, jak dbać o włosy pisałam tu i tu. Dziś o różnych problemach i odpowiedniej suplementacji.
Każdy czasem zmaga się z jakimś problemem dotyczącym włosów. Grube mocne i zdrowe włosy nie zawsze są zasługą matki natury, a dobrze zbilansowanej diety i dbania o nie każdego dnia by były piękne i stanowiły naszą ozdobę.
Różne dolegliwości świadczą o niedoborach w naszym organizmie. O tym, jak dbać o włosy pisałam tu i tu. Dziś o różnych problemach i odpowiedniej suplementacji.
Jeśli
twoje włosy są:
Kruche, masz rozdwajające końcówki.
Uzupełnij
dietę w:
Cynk,
żelazo, białko, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Wolno rosnące włosy.
Witamina D, krzem.
Przesuszone włosy.
Witamina A, cynk, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Przetłuszczające się włosy.
Witamina B2.
Łupież.
Witamina A, B2, B6, cynk, magnez, witamina B7 (biotyna).
Nadmierne wypadanie włosów.
Żelazo, lizyna, cynk, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina D.
Cynk
Doskonałym
źródłem cynku są:
owoce
morza
jaja
pełne ziarna
orzechy
nasiona
rośliny strączkowe
jaja
pełne ziarna
orzechy
nasiona
rośliny strączkowe
Żelazo
W
żelazo obfitują produkty:
czerwone
mięso
szpinak
czerwona fasola
otręby
szpinak
czerwona fasola
otręby
Białko
Białka
są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania każdej komórki w
organizmie.
Źródła
białka to:
mięso
drób
ryby
jaja
ser
jogurty.
Witamina
D
Tłuste ryby,
takie jak:
łosoś
makrela
tuńczyk
jajka
ser żółty.
NNKT to kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Substancje te są "niezbędne", ponieważ nasz organizm nie potrafi sami ich produkować i muszą być uzyskiwane z pożywienia.
NNKT znajdziemy w takich produktach jak:
ryby morskie
oleje roślinne z pierwszego tłoczenia
nasiona słonecznika
orzechy.
WITAMINA
A
Marchewka
dynia
pomidor
pietruszka (nać)
szpinak
jajka
wątroba
tran.
WITAMINA
B2 (Ryboflawina)
chleb pełnoziarnisty
produkty
mleczne (masło, jaja)
grzyby
fasola
i groch
migdały
i orzechy włoskie.
WITAMINA
B6
drób
ryby
wieprzowina
wątroba
nerki
pszenica.
WITAMINA
B7 (Biotyna)
drożdże
wątróbka
żółtka
jaj
zboża.
Krzem
Krzem
występuje pospolicie w zbożach
(szczególnie bogaty jest jęczmień i łuska jego ziaren),
warzywach, w skórkach owoców, czosnku, szczypiorku i mleczku
pszczelim.
Najbogatsze
źródła krzemu to zioła, a przede wszystkim:
skrzyp, który zawiera go do 60 %!
pokrzywa
podbiał
rdest ptasi.
skrzyp, który zawiera go do 60 %!
pokrzywa
podbiał
rdest ptasi.
Magnez
Najbogatsze źródła to:
kakao gorzkie
kasza gryczana
fasola biała
czekolada gorzka
orzechy laskowe
płatki owsiane
ciecierzyca
ser biały
groch
szpinak
makrela, dorsz.