środa, 25 listopada 2015

Dobre nawyki w pielęgnacji włosów. Część III — Czego brakuje naszym włosom?

http://www.monikabregula.pl/2015/11/dobre-nawyki-w-pielegnacji-wosow-czesc.html
foto: Ola Szczygieł  http://www.olaszczygiel.pl/ 

Każdy czasem zmaga się z jakimś problemem dotyczącym włosów. Grube mocne i zdrowe włosy nie zawsze są zasługą matki natury, a dobrze zbilansowanej diety i dbania o nie każdego dnia by były piękne i stanowiły naszą ozdobę.
Różne dolegliwości świadczą o niedoborach w naszym organizmie. O tym, jak dbać o włosy pisałam tutu. Dziś o różnych problemach i odpowiedniej suplementacji.


Jeśli twoje włosy są:
Kruche, masz rozdwajające końcówki.

Uzupełnij dietę w:
Cynk, żelazo, białko, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Wolno rosnące włosy.
 
Witamina D, krzem.

Przesuszone włosy.
 
Witamina A, cynk, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Przetłuszczające się włosy.
 
Witamina B2.

Łupież.
 
Witamina A, B2, B6, cynk, magnez, witamina B7 (biotyna).

Nadmierne wypadanie włosów.
 
Żelazo, lizyna, cynk, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina D.


Cynk

Doskonałym źródłem cynku są:
owoce morza
jaja
pełne ziarna
orzechy
nasiona
rośliny strączkowe

Żelazo

W żelazo obfitują produkty:
czerwone mięso
szpinak
czerwona fasola
otręby

Białko

Białka są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania każdej komórki w organizmie.
Źródła białka to:
mięso
drób
ryby
jaja
ser
jogurty.

Witamina D

Tłuste ryby, takie jak:
łosoś
makrela
tuńczyk
jajka
ser żółty.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)

NNKT to kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Substancje te są "niezbędne", ponieważ nasz organizm nie potrafi sami ich produkować i muszą być uzyskiwane z pożywienia.
NNKT znajdziemy w takich produktach jak:
ryby morskie
oleje roślinne z pierwszego tłoczenia
nasiona słonecznika
orzechy.

WITAMINA A

Marchewka
dynia
pomidor
pietruszka (nać)
szpinak
jajka
wątroba
tran.

WITAMINA B2 (Ryboflawina)

chleb pełnoziarnisty
produkty mleczne (masło, jaja)
grzyby
fasola i groch
migdały i orzechy włoskie.

WITAMINA B6

drób
ryby
wieprzowina
wątroba
nerki
pszenica.

WITAMINA B7 (Biotyna) 

drożdże
wątróbka
żółtka jaj
zboża.

Krzem

Krzem występuje pospolicie w zbożach (szczególnie bogaty jest jęczmień i łuska jego ziaren), warzywach, w skórkach owoców, czosnku, szczypiorku i mleczku pszczelim.
Najbogatsze źródła krzemu to zioła, a przede wszystkim:
skrzyp, który zawiera go do 60 %!
pokrzywa

podbiał
rdest ptasi.

Magnez

Najbogatsze źródła to:
kakao gorzkie
kasza gryczana
fasola biała
czekolada gorzka
orzechy laskowe
płatki owsiane
ciecierzyca
ser biały
groch
szpinak
makrela, dorsz.



Printfriendly